SCCM TARİHÇESİ VE ÖZELLİKLERİ

 

Configuration Manager Tarihçesi

Makalemizde System Center Ailesinin başarılı üyesi Configuration Manager’ın tarihçesinden bahsedilecek, özellikleri hakkında kısaca bilgi verilecektir.

Microsoft System Center Configuration Manager, 1994 yılında “System Management Server” isminde yayınlanmaya başlanmıştır. Microsoft tarafından Windows NT Server 3.5 ile birlikte piyasaya sürülmüştür. Günümüzde System Center Configuration Manager (SCCM) ismini almıştır.

1994 yılından günümüze kadar yayınlanan sürümlere aşağıdaki tablodan ulaşılabilir;

Configuration Manager; Microsoft Server, Microsoft Windows, Microsoft Embedded, Mac Computers, Linux, Unix ve Mobile Devices ürünlerini kapsayan bir sistemdir.

Orta ve büyük ölçekli kurumlarda aktif bir şekilde kullanılan merkezi yönetim yazılımıdır.

Domainde olan ve olmayan bilgisayarın yönetimi yapılabilir.

Sistem yöneticilerin tercihi ile piyasadaki lider ürün olmayı başarmıştır.

  • Configuration Manager Özellikleri 

Configuration Manager kendi içerisinde rolleri olan bir üründür. Aşağıda detayları belirtilen üç ana başlıkta incelenir, bunlar; Asset Management, Change Management ve Administrative Fatures’ dır.

Asset Management (Varlık Yönetimi): Networkte olan bilgisayarların envanter yönetimini sağlar.

  • Hardware and Software Inventory (Yazılım ve Donanın Envanteri): Çevredeki bilgisayarların yazılım ve donanım envanter bilgilerinin toplanmasını ve bu bilgilerin devamlılığını sağlar.
  • Asset Intelligence: Yazılım ve donanım envanteri özellikleri aracılığıyla, kayıtlı envanter datalarına kapsamlı bir bakış açısı edinilmesini sağlar.
  • Software Metering (Yazılım Ölçme): Yazılım kullanım verilerinin toplanması ve izlenmesinde kullanılır. Ayrıca organizasyon içi uygulamaların nasıl kullanıldığını belirleyebilen raporlar oluşturur.

Change Management: (Değişim Yönetimi): Sistemde bulunan yazılım veya yapılandırma ayarlarını etkin bir şekilde değiştirme imkanı sağlar.

  • Application Management (Uygulama Yönetimi): Uygulama oluşturmak, yönetmek, dağıtmak ve izlemek için kullanılan bir araçtır.
  • Software Updates Management (Yazılım güncelleme yönetimi): Sistemde bulunan yazılımları yönetmek, dağıtmak ve izlemek için kullanılan bir araçtır.
  • Operating System Deployment (İşletim Sistemi Kurulumu): Hiçbir müdahale olmaksızın işletim sistemi kurulumu ve yapılandırılmasını sağlayan bir araçtır.
  • Endpoint Protection (Son Nokta Koruması): Kullanıcıları kötü amaçlı yazılımlardan, hızlı ve kolay koruma sağlayan alandır.
  • Content Management (İçerik yönetimi): Uygulamalar, paketler, yazılım güncelleştirmeleri ve işletim sistemi dağıtımı için içerik dosyalarını yönetme imkanı veren araçları sağlar. 
  • Compliance Settings ( Uyumluluk Ayarları): Aygıtların yapılandırma uyumluluğunun denetlemesi, izlenmesi ve düzeltilmesine yardımcı olur.

Administrative Fatures: Configuration Manager ile yönetilen ortamın, izlenmesine ve raporlanmasına olanak sağlar.

  • Reporting (Raporlama): Configuration Manager; 450’den fazla raporu kapsar, bu raporlar organizasyon ve birçok bilginin bir araya getirilmesini sağlar.

Microsoft SQL Sunucu Raporlama Servislerini (SSRS) kullanır.

  • Monitoring (İzleme): Sistemin sağlığı ve devamlılığı için kapsamlı bir izleme ve raporlama olanağı sağlar. Sistem hatalarını denetler, kullanıcı hatalarını otomatik iyileştirme imkânı sunar.

SCCM TARİHÇESİ VE ÖZELLİKLERİ” için bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir